Sunday, April 09, 2017

Ruyung dah nak pecah

darah yang kuat susurgalur Merah Ali >>> Sutan Mas


Tok Empat Kg Bolok, Tok Empat Yahya

Makam Sutan Mas, anak dan cucu


Masjid Kayu Cenggal built in 1930

Senibina rumah Rawa (ada loteng)

Memberi makan si Langsat








My Rawa research continues.

A few days ago ada member was added to our Rawa group. He asked bila JARO nak melawat kampung dia di Lanchang. I terus jumped in although soalan tu tidak ada mengena dgn saya. I was looking for that out of Raub Rawa Pahang connection.

I told Saudara R saya nak datang visit.He asked when.I said Sabtu depan? He said not possible with him but he could arrange with his uncle.I said fine.

Mlm Jumaat he called to ask jadi ke tak.I said jadi.He said tunggu dia at a petrol station. I did. We met for the first time tepi jalan tu.And Pak Taib was with him..the owner of our Rawa group online! MashaAllah...ini sudah bonus. So I pun bersalaman dgn isteri, kakak saudara R. Satu hubungan keluarga telah terjalin.Di tepi jalan sebuah station minyak.Begitu takdir menentukan.

R took me and Fatin to restoran cousin dia.The whole clan was waiting and we went upstairs for powerpoint presentation of susurgalur keluarga Rawa di Kg Bolok which according to Pak Taib is a Rawa word bermaksud "the last stop". Sutan Mas...anak Raja Rao meninggal di kg itu...the last stop setelah sekian lama berpindah randah menyelamatkan Islam dan warisan.The family took me to his makam and we prayed at the old masjid not far from there...a beautiful masjid built in 1930 dibuat dari kayu cenggal dan bdk2 Aswara yang baiki masjid itu..buat ukiran yang lebih indah dan sungguh tenang solat di dalamnya.Sejuk. Mungkin di sini para ulema menyerahkan hati dan jiwanya kepada Allah.Bak kata Yusuf Estes...Allah just wants your heart.Keikhlasan itu.

We had lunch at one of the clan's...sedap betul ayam kampong goreng. Hancai my pledge to be vegan for a month! Then we went to see the gajah at Kuala Gandah.Tengok si Langsat buat lawak.Kasi makan tebu sampai dia terkentut besar.I missed that sebab sibuk beli tebu lagi but the clan told me in between laughs! I never met these people before, ok? But they felt so family.

Then Pak T ajak pi rumah dia minum teh sambil bercerita sejarah.Pak Taib is psychic.He can read things.I learnt more about sejarah Rawa - it has nothing to do with istana Pagar Ruyung yang ada sekarang.Mmg nama istana lama kerajaan Rao adalah Pagar Ruyung but tempatnya bkn di tempatnya sekarang.Asal cerita raja awal (bukan Tunku Rao) berkahwin dgn anak sedaranya sendiri yg tidak sepatut berlaku so they decided to memencilkan diri lalu membuat penempatan dan memagar istana itu.Itu timbul Pagar Ruyung.But no children.Pupus begitu sahaja.Wallahualam.The istana Tanjung Alai dah tenggelam (8 buah kampong gone except sebuah masjid di atas bukit).Yang DiPertua Rao was not a man but a woman.Hope to visit one day..agak jauh dari Padang.

Keluarga Rawa often are mystic people.Isteri Pak T told me her son who lives in another town rang her up the night before saying he had petanda ruyung dah nak pecah...besok ada orang nak datang bertanya sejarah ( me and Pak Taib). Actually they shared with me other stuffs but I was sworn not to make it public.Pak Taib said hanya orang yang ada pertalian keluarga yang kuat je would be shown things because org lain mungkin tidak dapat menerima perkara2 yg tidak terjangkau dek akal kita.I told Nik...dia mmg tak percaya.See?

Pak Taib masa public meeting tu told us he could not say more sbb nak cakap lebih je kena tampar oleh "kuasa ghaib".Patut le bila I tanya lebih2, dia menggeliat2 macam kena belasah..and he would not say much.Haha.We laughed about it but I understood.Tapi dalam pada itu...banyak juga I dapat.Takbir!

I love my new family.They reminded me of my old uncle.Yang juga mistik sbb dia ahli tasawuf.Jenis walaupun di di Mekah, he knew what's happening to his home while away - wrote to his home caretaker not to allow his cat to sleep on his sejadah.Takut dia kencing kat situ.Whoa.

Alfatihah Haji Wahi Idris.

2 comments:

Iskandar aka DR Bubbles said...

I still tak pergi ambil salasilah Rawa tu! Ayaya!

Faridah said...

If you see me, I have more info than what's revealed here. Bawak le baby and Yati ke rumah.